Vår forskarsal

I vårt stora arkivhus har vi en stor, ljus och välutrustad forskarsal som vi driver tillsammans med två av våra grannar och inneboende, Dalarnas Folkrörelsearkiv och Falu kommuns Centralarkiv. Forskarsalen är försedd med åtta forskarplatser, och här förvaras också delar av vårt omfattande referensbibliotek. För den som önskar så finns möjlighet att låna förstoringslampa med 5 diopters förstoring. Om du vet att du kommer att behöva denna vid din forskning så går det bra att boka denna i samband med att du bokar din plats i forskarsalen. Observera att vi endast har en förstoringslampa, så det är först till kvarn som gäller för bokning.

Att forska i arkivhandlingar är inte så svårt som man kan tro, och väldigt spännande. Vi tycker att det är något som alla borde prova på någon gång. Det ställer dock vissa krav på oss som jobbar med arkiven och på dig som skall hantera materialet, och därför så finns det några ordningsregler som du som forskar måste känna till och följa. Ordningsreglerna för forskarsalen kommer att finnas tillgängliga under våren som en länk på webbplatsen.

Boka plats!

Innan du besöker oss måste du boka en plats i forskarsalen. Vår forskarsal är öppen för besök måndag till torsdag mellan 09:00 och 16:00. Besök bokas i förväg per telefon eller e-post. Observera att vi tills vidare inte tar emot så kallade drop-in-besök.

OBS! Under corona-utbrottet i Sverige så har vi behövt göra förändringar i reglerna som styr besök på arkivet. Beroende på utvecklingen framöver så kan nya förändringar behöva göras med kort varsel. För senaste information, se de senaste Nyhetsnotiserna!

 

Våra grannar i huset!

I våra lokaler finns, förutom Arkivcentrum Dalarna, även Dalarnas Folkrörelsearkiv och Falu kommuns centralarkiv. Om det du söker är ett föreningsarkiv eller handlingar från någon kommunal verksamhet så kontaktar du dem. Det går givetvis alldeles utmärkt att forska hos oss alla när du gör ditt besök.

Dalarnas Folkrörelsearkiv

Telefon:

 

023-692 00

E-post:

 

info[at]dalarnasfolkrorelsearkiv.se

Webbplats:

 

www.dalarnasfolkrorelsearkiv.se

 

Falu kommuns Centralarkiv

Telefon:

 

023-875 04

Expeditionstider:

 

9:00-13:30

Webbplats:

 

www.falun.se/kommunarkivet

 

Du kan också få hjälp med att låna in arkivhandlingar från Region Dalarnas arkiv i Ludvika. Kontakta oss i god tid innan ditt besök så hjälper vi dig med kontakten.


Forskare läser ur arkivhandlingar