Hej forskare!

Söderfors Bruk

Vill du forska om Dalarnas näringsliv? Vad roligt! Då har du kommit rätt. Vi på Arkivcentrum Dalarna hjälper företag att bevara sin historia för framtiden, men nu är det din tur att lyfta fram den i ljuset. Var sig det är för att stilla dina egna intressen kring din familjehistoria eller för att skriva ett praktverk om någon omfattande industriverksamhet så är det just för den skull som vi finns till.

 

Hur forskar jag hos er?

För att forska i arkiven som förvarars hos Arkivcentrum Dalarna krävs inga specifika förkunskaper, och det kostar inget att ta del av våra handlingar på plats. Det förkommer dock att arkiv är belagda med sekretess, vilket kräver tillstånd.

Innan du besöker oss måste du boka en plats i forskarsalen. Vår forskarsal är öppen för besök måndag till torsdag mellan 09:00 och 16:00. Besök bokas i förväg per telefon eller e-post. Observera att vi tills vidare inte tar emot så kallade drop-in-besök.

OBS! Under corona-utbrottet i Sverige så har vi behövt göra förändringar i reglerna som styr besök på arkivet. Beroende på utvecklingen framöver så kan nya förändringar behöva göras med kort varsel. För senaste information, se de senaste Arkivnotiserna!

 

Vårt arkivbestånd

Arkivcentrum Dalarna förvaltar ett mycket stort arkivbestånd som sammantaget mäter omkring 19 km på hyllan. Därtill så har vi drygt 55 000 kartor och ritningar över allt ifrån stora landsdelar till små maskindetaljer. Det mesta är förtecknat, digitalt eller på papper, men allt är inte tillgängligt för forskning. I forskarexpeditionen finns en beståndsförteckning i alfabetisk ordning och pärmar med förteckningar över arkiven. Personalen kan även hjälpa till med sökningar i vår digitala arkivdatabas.

 

Arkivguiden

Som en första ingång och introduktion till forskning i Arkivcentrum Dalarnas arkivbestånd så har vi satt ihop denna Arkivguide, som vi hoppas ska vara till hjälp.

 

Nationell Arkivdatabas

Arkivförteckningar till ett åttiotal av de historiska arkiven i vårt arkivbestånd finns representerade i Riksarkivets Nationell Arkivdatabas (NAD). Du kan söka i dessa själv direkt i NAD-katalogen.

 

Jag har frågor om arkivbeståndet!

Har du frågor som rör vårt arkivbestånd så tar vi emot och besvarar frågor per brev, e-post eller telefon på vardagar mellan 08:00 och 16:30, med lunchstängt mellan 12:00 och 13:00.

OBS! Vi har inte möjlighet att åta oss forskningsuppdrag och kan inte besvara mer allmänna frågor om exempelvis släktforskning. För frågor av den typen får vi hänvisa till släktforskarföreningar eller privata aktörer som åtar sig släktutredningar och andra släktforskningsuppdrag.

OBS! Söker du prospekteringsmaterial? Prospekteringsmaterial är belagt med speciella restriktioner och avgifter. Om du är intresserad av att ta del av prospekteringsmaterial i Stora Enso AB:s samlingar, kontakta arkivchef Tommy Blomqvist på prospektering[at]arkivcentrumdalarna.se.


ACD_interiör_12